Zo verander je in drie eenvoudige stappen je zolder tot jouw plek!

Zo verander je in drie eenvoudige stappen je zolder tot jouw plek!

Er kan een moment aanbreken waarop je naar je zolder kijkt en denkt: ” heh, waarom heb ik al deze dozen hier staan terwijl ik dit tot m’n zen plekje kan maken.” Vanaf dat ogenblik voel je wellicht de kriebels die alleen maar meer worden na je Google speurtocht naar leuke zolderrenovatie ideeën. Je zal beslist al heel wat leuke ideeën ter verbouwing van deze ruimte zijn tegen gekomen, maar in deze blogpost geef ik je behalve een stappenplan, oom nog enkele tips om binnen niet al te lange tijd, je opslagruimte in jou plekje te veranderen.

Stap 1. Opruimen

Ja, je zult er aan moeten geloven. Mits je je Zolderruimte reeds anders dan als opslagruimte voor het speelgoed van je kinderen, kleren en andere spullen die je niet weg wilde geven en “zet het even hier voor in de vakantie plek” gebruikte, zal je het eerst moeten opruimen zodat je een goed beeld krijgt van de beschikbare oppervlakte die je hebt. Het lijkt je wellicht een lastige kluts, maar je kan vast wel iemand blij maken met de dingen die je als rommel beschouwd. Ook kan je ze brengen naar de kringloopwinkel van het Leger Des Heils, ze aan je kleinkinderen schenken voor hun deelname aan de rommelmarkt of een garagesale houden. Kortom, opgeruimd staat netjes en je hebt meteen een lege zolder voor de volgende stap.

Stap 2. Voel de ruimte

Nu je je zolder hebt leeggehaald is het tijd dat je de ruimte erin gaat voelen. Voordat je dat doen kan is het altijd een goed idee om de wanden af te nemen, af te stoffen en te dweilen waardoor je zo meteen in het midden van een frisse ‘kamer’ kan gaan zitten.
– neem zelf ook een fris bad;
– kleed je aan in iets dat lekker om je lijf heen zit;
– pak je laptop, tablet of mobiel plus wat lekkers; en
– zeg aan eventuele huisgenoten dat je even niet gestoord wenst te worden.
– Ga op de vloer in het midden van je zolderkamer liggen,
– adem een paar keren diep in en uit, relax
Vervolgens sluit je je ogen en beeld je je in, hoe je ideale plek voor jezelf eruit moet zien. Wanneer een bepaald beeld je niet los laten wilt, ga je weer recht opzitten met je ogen geopend. Zoek hierna naar foto’s op het internet van zolderruimten die het meest lijken op het beeld dat je “zag”. Bookmark of bewaar de foto’s en ga dan naar stap drie.

Stap 3 Aan de slag

Je hebt nu een beeld hoe je je zolderruimte wilt verbouwen. Soms zijn er slechts kleine aanpassingen nodig zoals ander behang op de muren of nieuwe verlichting, soms is het slechts een kwestie van je meubilair naar boven slepen terwijl het ook mogelijk is dat je de hulp van een deskundige moet inroepen om bijvoorbeeld loshangende oude elektrische kabels te vervangen. Opeens lijkt in het laatste geval de verbouwing van je zolderruimte niet meer zo een snelle, eenvoudige kluts te zijn, maar als je je blijft focussen op het eindresultaat bijt je beslist even door. Ook de wetenschap dat een goed onderhouden zolderruimte je huis in waarde laat stijgen, lijkt me een goeie reden om even door te zetten.

Maak daarom even een berekening van de kosten ( of laat die door een deskundige opstellen) zodat je weet hoeveel geld je voor het deze kluts, moet reserveren. Pas afhankelijk van je budget je wensen aan, waarna je aan de gewenste veranderingen gaat werken.

Enkele mogelijkheden voor het veranderen van je zolderruimte

Je kan met deze ruimte in je huis vele kanten op. Zo is het mogelijk om het te verbouwen tot:
1. een kinderkamer: voor deze optie is het zeer belangrijk dat je alle leidingen en kabels die eventueel door deze ruimte heen lopen, door een deskundige laat nalopen, isoleren en op een kindvriendelijke en kindveilige manier laat verbergen. Ook eventuele ramen en de trap die naar boven leidt zullen aan deze criteria moeten voldoen. Laat je kinderen zelf bepalen hoe ze hun nieuwe slaapkamer het liefst gestyled zien en geniet van hun blije gezichten op de dag dat ze er eindelijk in mogen slapen;
2. studieruimte/ kantoor: wil je ongestoord van uit huis kunnen werken of studeren, dan is je zoldeeruimte een top plek om een studieruimte of kantoor in onder te brengen. Zorg voor geluidsissolerend materiaal, goede verlichting en een ergonomische bureaustoel waardoor je verzekerd bent dat je stug doorwerkt aan eventuele studie- of werkopdrachten. Ook het hebben van een koffiezetapparaat is in dit geval geen overbodige luxe;
3. Men cave: ook mannen hebben soms gewoon rust nodig die ze vinden op een plekje waar ze zonder het gejengel van kinderen en het gezeur van hun vrouw , kunnen roken, bier drinken, 18 plus internetten, opboeren en puffen. Zo een plek in huis wordt een men cave, mannen grot genoemd. Mits je als man ook zelf je rommel opruimt, hoef je er niet voor te vrezen dat je overige huisgenoten zullen klagen;
4. knutsel- of hobby ruimte: deze optie heeft veel weg van die in punt twee. Alleen gebruik je het dan om heel creatief bezig te zijn. Goeie opbergmogelijkheden voor je knutselspullen en creaties, is dan wel een must;
5. Zen relaxplek: Hou je van yoga en alles dat met mindfullness te maken heeft, dan is het een goed idee om je zolderruimte tot je meditatieplek om te bouwen. Indien je uitzicht van boven uit ook mooi is kan je dat beeld in je ontwerp incorporeren. Laat je budget het toe, is de zolderruimte groot genoeg , is het misschien ook mogelijk om je eigen Spa aan huis, te hebben. Thuis komen van een stressvolle werkdag met het vooruitzicht je vermoeid lichaam in een warm bad te laten zakken, is niet aan een ieder gegund.
6. theater: eventueel kan je je zolderruimte omtoveren tot je eigen thuis theater, al dan niet met de bijbehorende stoelen. Maar vooral voor kinderen zal het leuk zijn als ze gewoon liggend naar hun favoriete films kunnen kijken. Met een popcornmaker en een coolbox voor het koud bewaren van hun lemonade dicht bij de hand, kan een avondje met het gezin naar films kijken, beslist niet stuk.

Zo als je in deze post las is het heel eenvoudig om je zolderruimte te maken tot de plek waar jij of je overige gezinsleden, graag vertoeven.
Ik hoop dat deze tekst je genoeg inspiratie gegeven heeft voor de metamorfose van deze ruimte in je huis. Mocht je zelf nog meer tips hebben, dan mag je die altijd naar ons opsturen.

Reacties zijn gesloten.