Nu al een warmtepomp aanschaffen?

Nu al een warmtepomp aanschaffen?

Warmtepompen worden in Nederland steeds meer toegepast in de woningbouw. Met steeds meer overheidsmaatregelen waarbij je wordt aangemoedigd om duurzame toepassingen aan je woning toe te voegen wordt ook dit een steeds interessantere investering. In de toekomst zullen steeds meer nieuwe woningen vanzelf worden uitgerust met een pomp, maar ook als je eigenaar bent van een reeds bestaand huis kan het een heel aantrekkelijke aankoop zijn.

De voordelen

Er zit een groot aantal voordelen aan de aanschaf van de pomp. Zo kun je na inbedrijfname direct de kosten van gas van je energierekening schrappen. Er wordt immers enkel gebruik gemaakt van stroom om de pomp te laten werken. Als je de pomp van groene stroom voorziet is een lagere CO2-uitstoot dus ook direct een gunstig resultaat. Naast dat je er je woning mee kan verwarmen, behoort ook koelen tot de mogelijkheden. Een warmtepomp kan immers een ruimte zowel koelen als verwarmen door warmte aan te trekken of dus juist af te staan aan de omgeving of de grond. Ook gaat de installatie vaak lang mee met veel lagere onderhoudskosten dan bij een op gas gestookte CV-ketel. Omdat je geen gebruik maakt van verbranding met gas zijn veel verzekeraars bovendien genegen de premie van je woonverzekering te verlagen.

Waar moet je op letten?

Allereerst is de pomp en de installatie hiervan een investering die in totaal een aardig bedrag kan vormen. Uiteindelijk verdien je dit door de lagere gebruiks- en onderhoudskosten terug, maar je moet bij de aanschaf wel een hoger bedrag neerleggen dan bij een traditionele installatie. Op het moment zijn er wel aantrekkelijke subsidieregelingen vanuit de overheid waardoor deze investering dan wel voor een gedeelte weer verlaagd wordt. Daarnaast moet je bij de installatie goed opletten waar de pomp wordt geplaatst, want de buitenunit veroorzaakt geluid dat als hinderlijk kan worden ervaren. Je kunt dit vergelijken met het geluid dat de buitenunit van een airco veroorzaakt. Ook moet er rekening worden gehouden met het oppervlakte van de collectoren, als de installatie dit vereist voor de te verwarmen of te koelen ruimte. Een goede installateur kan je hierbij helpen.

Installatie

Eerst moet er gekeken worden of de woning geschikt is voor de installatie. De woning moet in ieder geval goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is vloerverwarming of lagetemperatuurverwarming het meest geschikt voor de toepassing. Een professionele installateur installeert de pomp doorgaans binnen een dag.

Reageren is niet mogelijk.