Nu al een warmtepomp aanschaffen?

Nu al een warmtepomp aanschaffen?

Warmtepompen worden in Nederland steeds meer toegepast in de woningbouw. Met steeds meer overheidsmaatregelen waarbij je wordt aangemoedigd om duurzame toepassingen aan je woning toe te voegen wordt ook dit een steeds interessantere investering. In de toekomst zullen steeds meer nieuwe woningen vanzelf worden uitgerust met een pomp, maar ook als je eigenaar bent van een reeds bestaand huis kan het een heel aantrekkelijke aankoop zijn.

De voordelen

Er zit een groot aantal voordelen aan de aanschaf van de pomp. Zo kun je na inbedrijfname direct de kosten van gas van je energierekening schrappen. Er wordt immers enkel gebruik gemaakt van stroom om de pomp te laten werken. Als je de pomp van groene stroom voorziet is een lagere CO2-uitstoot dus ook direct een gunstig resultaat. Naast dat je er je woning mee kan verwarmen, behoort ook koelen tot de mogelijkheden. Een warmtepomp kan immers een ruimte zowel koelen als verwarmen door warmte aan te trekken of dus juist af te staan aan de omgeving of de grond. Ook gaat de installatie vaak lang mee met veel lagere onderhoudskosten dan bij een op gas gestookte CV-ketel. Omdat je geen gebruik maakt van verbranding met gas zijn veel verzekeraars bovendien genegen de premie van je woonverzekering te verlagen.

Waar moet je op letten?

Allereerst is de pomp en de installatie hiervan een investering die in totaal een aardig bedrag kan vormen. Uiteindelijk verdien je dit door de lagere gebruiks- en onderhoudskosten terug, maar je moet bij de aanschaf wel een hoger bedrag neerleggen dan bij een traditionele installatie. Op het moment zijn er wel aantrekkelijke subsidieregelingen vanuit de overheid waardoor deze investering dan wel voor een gedeelte weer verlaagd wordt. Daarnaast moet je bij de installatie goed opletten waar de pomp wordt geplaatst, want de buitenunit veroorzaakt geluid dat als hinderlijk kan worden ervaren. Je kunt dit vergelijken met het geluid dat de buitenunit van een airco veroorzaakt. Ook moet er rekening worden gehouden met het oppervlakte van de collectoren, als de installatie dit vereist voor de te verwarmen of te koelen ruimte. Een goede installateur kan je hierbij helpen.

Installatie

Eerst moet er gekeken worden of de woning geschikt is voor de installatie. De woning moet in ieder geval goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is vloerverwarming of lagetemperatuurverwarming het meest geschikt voor de toepassing. Een professionele installateur installeert de pomp doorgaans binnen een dag.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt warmte uit een ruimte, de binnenkant van de koelkast, en zorgt ervoor dat de binnenzijde koel wordt en bij voorkeur constant circa 4 C blijft. De warmte uit de binnenzijde van uw koelkast wordt middels de condensor afgegeven aan de lucht achter de koelkast. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, water of aarde en draagt deze warmte over aan het centrale verwarmingssysteem van uw huis. Daarmee verwarmt u uw huis.

Een warmtepomp maakt net als uw koelkast gebruik van de natuurkundige principes verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof.

Er zijn voor verwarming van een woning in Nederland in principe drie soorten warmtepompen geschikt:

  • Lucht/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp
  • Lucht/lucht warmtepomp

Lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de lucht en maakt warm water voor radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater. Zelfs als het buiten vriest, kan er warmte aan de buitenlucht  worden onttrokken. De meeste warmtepompen kunnen tot -20 °C functioneren en water van een bruikbare temperatuur genereren. Een lucht/water warmtepomp heeft een buiten- en een binnendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het koudemiddel in de warmtepomp. Het koudemiddel transporteert de warmte binnenshuis en draagt de  warmte via een warmtewisselaar aan water over. Dit water kan vervolgens radiatoren of vloerverwarming verwarmen. Ook kan een buffervat met warm tapwater verwarmd worden voor de keuken of badkamer.

Water/water warmtepomp

De water/water warmtepomp haalt warmte uit de grond of uit een waterbron. Daarmee wordt water verwarmd dat gebruikt kan worden voor warmte in huis via radiatoren of vloerverwarming.  Ook kan warm tapwater geleverd worden. Deze warmtepomp wordt ook grondgebonden warmtepomp of aardwarmtepomp  genoemd. De water/water warmtepomp is een grotere en duurdere vorm van warmtewinning. Deze wordt wel toegepast in luxe woningen, industrie, grote bedrijven of zelfs complete woonwijken.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp bestaat altijd uit een buitendeel en één of meerdere binnendelen, ook wel afgiftesystemen genoemd.  De lucht/lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron en blaast in de winter lucht met een hogere temperatuur in de binnenruimtes. In de zomer kan dit systeem met lucht met een lagere temperatuur ruimtes koelen. De werking is dezelfde als de lucht/water warmtepomp, alleen verloopt de afgifte van warmte en koeling via lucht en niet via radiatoren.

Voordelen van een warmtepomp

1. Besparen op je energierekening

Een huishouden kan honderden euro’s per jaar besparen op stookkosten. De hoeveelheid energie besparen is afhankelijk van allerlei factoren zoals goede isolatie, type radiator / vloerverwarming, isolatieglas, gebruik van warm tapwater enzovoorts.

2. Duurzaam wonen

Een warmtepomp reduceert de hoeveelheid uitgestoten CO₂ substantieel, zeker als de elektriciteit voor de warmtepomp wordt gewonnen via zonnepanelen, windmolens of andere vormen van duurzame energie.

3. Waardevermeerdering van uw woonhuis

Sinds 2015 heeft elk huis een energielabel nodig. Dankzij een warmtepomp krijgt u duurzame warmte én een beter energielabel. Uit onderzoek van de Tias Business School in 2016 bleek dat een huis met energielabel G gemiddeld € 18000 minder waard was dan een woonhuis met energielabel A. Dus duurzame warmte heeft een positieve uitwerking op de waarde van uw huis, de potentiële koper weet immers dat hij lagere maandlasten voor verwarming zal hebben. Ook zult u uw huis sneller kunnen verkopen.

4. Subsidie warmtepomp

De overheid stimuleert duurzame energie en heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) ingesteld. In 2019 was deze subsidiepot € 160 miljoen. Een warmtepomp kopen levert een subsidie op van € 1100,- tot een vermogen van 1 kW. Voor elke kW daarboven kunt u nog € 100,- ontvangen.

Investeringssubsidie Duurzame Energie subsidie

Hoe komt u als particulier in aanmerking voor de warmtepomp subsidie?

  • U heeft een warmtepomp gekocht na 1 januari 2016;
  • De subsidie aanvraag doet u ná de aanschaf;
  • U heeft een aankoopbewijs en de warmtepomp is nieuw;
  • De warmtepomp staat in Nederland;
  • De warmtepomp is voor verwarmen van je huis (eigen gebruik) en wordt ten minste 1 jaar gebruikt.

Zonne-Energie

Een elektrische warmtepomp verbruikt veel elektriciteit. Met zonnepanelen kunt u zelf elektriciteit opwekken en besparen op uw energierekening en toch zorgen voor voldoende verwarming en warm tapwater in uw huis. Met voldoende zonnepanelen, een aansluiting op het elektriciteitsnet als buffer voor elektriciteit en een elektrische warmtepomp met voldoende capaciteit kunt u in principe volledig aardgasvrij wonen.

Desgewenst kunt u voor warm tapwater ook nog een zonneboiler of collector gebruiken. Hiermee wekt u warm water op. De warmtepomp gebruikt u dan op niet-zonnige dagen én voor het gebruik van uw centrale verwarming. Omdat de warmtepomp minder vaak ingezet hoeft te worden voor het gebruik van warm tapwater bespaart u elektriciteit.

De zonneboiler komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Verwarmen zonder gas

De overheid heeft het streven om Nederlandse woningen en gebouwen in 2050 volledig te verwarmen zonder gas. Het is algemeen bekend dat de verbranding van fossiele brandstoffen bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

U kunt kiezen voor een hoog of laag temperatuur warmtepomp. Een laag temperatuur warmtepomp produceert warmte tussen de 30 en 45 °C, een hoog temperatuur warmtepomp verwarmt tot 50 en 80 °C. Een laag temperatuur warmtepomp werkt alleen in een pand dat optimaal is geïsoleerd en is voorzien van laag temperatuur radiatoren of vloerverwarming. Ten opzichte van een gasketel, bent u met een laag temperatuur warmtepomp 55% zuiniger uit en met een hoog temperatuur warmtepomp 40% zuiniger. Bij de laatste hoeft u bij bestaande bouw niet te verbouwen.

De lucht/water warmtepomp haalt energie uit de temperatuur van de buitenlucht. Deze energie kan in de zomer worden gebruikt om te koelen. Houd er wel rekening mee dat er bij dit proces stroom wordt verbruikt, waardoor het rendementsvoordeel ten opzichte van een gasgestookte centrale verwarming iets lager wordt.

Reacties zijn gesloten.