Maak jouw vijver winterklaar
Heb jij een prachtige vijver in jouw tuin laten plaatsen dan is het ook belangrijk om deze winterklaar te maken zodat je er volgend voorjaar en zomer weer volop plezier van kan beleven.
Waarden water checken
Voordat het echt koud wordt is het belangrijk dat je de waarden van de vijver op orde brengt. De waarden van het water geeft de kwaliteit aan en het effect hiervan op alles wat in het water leeft. De waterhardheid gaat in de winter nog sneller achteruit waardoor het belangrijk is deze voor de winter op te hogen. De beste waarde van waterhardheid is 10 zodat de zuurstofplanten die in het water zitten in het voorjaar weer goed kunnen groeien.
Heb je nog geen vijver in je tuin, maar zou je er een willen plaatsen dan kan je dit het beste door een bedrijf laten doen die ook je tuin aanlegt. Dit omdat zij precies weten wat de beste plek is voor een vijver, maar ook hoe deze in jouw tuinontwerp het beste uitkomt.
Bladeren uit de vijver halen
Wanneer de bladeren van de bomen vallen is het belangrijk dat je deze verwijderd uit de vijver. Deze zijn namelijk helemaal niet goed voor je vijver, want bladeren die in de vijver liggen zullen op een gegeven moment naar de bodem zakken en gaan rotten. Het rotten van bladeren is slecht voor de kwaliteit van het water, omdat het water hierdoor verzuurt.
Wanneer je een diepe vijver in je tuin hebt kunnen de meeste vissen hier prima de winter in doorbrengen. Voor goudvissen moet je vijver minimaal 1 meter diep zijn en voor grotere vissen moet je vijver minimaal anderhalve meter diep zijn. Weet je niet precies welke diepte jouw vijver nodig hebt voor je vissen vraag dit van te voren dan even na bij een vissenwinkel of dierenwinkel.
Pompen en filters
Wanneer je een vijverfilter hebt kan je deze het beste laten zitten in de winter. In het filtermateriaal zitten bacteriën die goed zijn voor de vijver en wanneer je deze eruit haalt en schoonmaakt duurt het langer in het voorjaar voordat het water weer de juiste evenwicht bereikt. De filter kan je het beste diep in de vijver plaatsen zodat deze wel tegen bevriezing beschermd is.