Energielabel aanvragen
Met een geldig energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag de energie vergelijken die vergelijkbare woningen verbruiken. Een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Met een goed geïsoleerd huis kunt u energie besparen en dat is beter voor het milieu. Op grond van wetgeving van re Europese Unie is sinds 2015 een geldig energielabel verplicht als u uw huis verkoopt of verhuurt. Den Haag voert de wetgeving van de Europese Unie uit en controleer of u een definitief label kunt tonen.
Wat is een energielabel?
Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo’. Met deze slagzin probeerde de Nederlandse overheid burgers duidelijk te maken dat een energielabel verplicht werd bij de verkoop van een woning. In 2015 maakte men het energielabel voor woningen eenvoudiger. Huiseigenaren kregen het voorlopige label en konden zelf via internet het definitieve energielabel laten vaststellen via internet. Vanaf 2021 zal het, als het aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ligt, een stuk duurder worden om het definitieve energielabel aan te vragen. U kunt dan een energielabel laten valideren voor gemiddeld € 190.
Waarom stijgen kosten energielabel?
De belangrijkste reden dat die prijs flink zou kunnen stijgen, is dat er straks een energiedeskundige het nieuwe label van het huis moet komen bepalen. Nu wordt het nog afgegeven op basis van informatie die de huiseigenaar zelf deelt. Bestaande energielabels zijn tien jaar geldig. Dus het kan handig zijn om bestaande energielabels nog dit jaar te laten vernieuwen.
Waarom een energielabel?
Het energielabel woningen toont het energieverbruik van uw huis (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn het meest zuinig in energieverbruik. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen in uw woning mogelijk zijn. Denk hierbij aan plaatsing van dubbel glas, isolatie van dak, gevel of vloer, een slimme meter of het toepassen van duurzame energie. Na tien jaar moet u het energielabel vernieuwen.
Energielabel apparaten en energielabel autos
Energie vergelijken via het energielabel van huizen is vergelijkbaar met energie vergelijken van huishoudelijke apparaten en bijvoorbeeld auto’s. Beiden hebben tegenwoordig ook energielabels: Voor koelkasten, wasmachines en -drogers is er het energielabel apparaten. Uw bolide is voorzien van een energielabel autos.
Hoe kom ik aan een energielabel?
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren vanuit Den Haag het voorlopige energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over het toepassen van duurzame energie voor een comfortabele en energiezuinige woning. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat definitieve label kunt u eenvoudig online voor uw woning aanvragen en kost tot eind 2020 enkele euro’s tot enkele tientjes.
Bent u benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op Zoek je energielabel.
Verschil voorlopig en definitief energielabel
Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft, dubbel glas in de woonkamer en een slimme meter. Het definitieve label zorgt ervoor dat deze gegevens bevestigd kunnen worden.
Heeft u al een definitief label en wilt u dit energielabel vernieuwen? Ook dat kunt u online doen via energielabelvoorwoningen.nl.
Heeft u al een definitief energielabel?
Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via Zoek je energielabel.
Definitief energielabel verplicht bij verkoop en verhuur
Als u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via www.energielabelvoorwoningen.nl uw definitieve energielabel aanvragen. Verkoopt u een woning zónder energielabel, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 405. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden.
Aanvragen energielabel
Een definitief energielabel voor uw woning aanvragen gaat in zes stappen:
- Inloggen met DigiD.
- Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
- Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
- Erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
- Gegevens versturen naar de erkende deskundige.
- Uw nieuwe energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).
- Hoe energiezuinig is uw woning?
Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig de woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Check hier het energielabel van uw woning.
Energielabel.nl heeft ook een helpdesk energielabel voor het beantwoorden van al uw vragen, bijvoorbeeld over een definitief energielabel aanvragen. U kunt contact opnemen met de helpdesk energielabel door:
- Bellen naar het nummer 0800-0808
- Mailen met helpdesk@energielabel.nl
Voor welke woningen en gebouwen is géén energielabel nodig?
Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Voor beschermde monumenten, woonboten, gebouwen voor religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m² is geen energielabel nodig. Voor dit onroerend goed is energie besparen moeilijker. Het aanvragen van een energielabel is evenmin noodzakelijk voor (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, recreatiewoningen, schuren of garages. Bij Milieu Centraal vindt u alle vragen/antwoorden over uitzonderingen op de verplichting om bij verkoop of nieuwe verhuur van een woning het nieuwe energielabel te overleggen.
Verbetering energielabel voor woningen
Op 28 juni 2019, dezelfde dag waarop het Klimaatakkoord gepresenteerd wordt, stuurt minister Ollongren een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van het onderzoek naar het energielabel. Hieruit blijkt dat het energielabel flink duurder gaat worden, bijna 200 euro. Als de plannen doorgaan, kan vanaf juli 2020 niet meer online een definitief energielabel aangevraagd worden, maar zal dit via een labeladviseur moeten gaan. Vereniging Eigen Huis roept de minister dringend op om haar plannen voor het nieuwe label te schrappen. De belangenvereniging vindt het weggegooid geld en geen verbetering.
Meer weten? Ga naar Energielabel woningen en gebouwen (Rijksoverheid)