Bespaar maximaal met isolatieglas

Bespaar maximaal met isolatieglas

Het is de laatste jaren een belangrijke opgave geworden om je huis goed te isoleren. Dat heeft natuurlijk een reden. De energieprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen en de vooruitzichten liegen er niet om. De energie zal in de toekomst zeker niet goedkoper worden, maar wel duurder. Daarom ga je als woningbezitter proberen om de kosten van het energieverbruik terug te dringen. Daarvoor zou je als woningbezitter een berekening kunnen laten maken van je huis, om te kijken wat je het beste als eerste kunt aanpakken om het energieverbruik terug te dringen. Zo’n specialist die de berekening maakt, zal daarbij het dak, muren, vloer en de ramen berekenen. Wanneer je in de woning alleen maar enkel glas hebt, zul je zien dat er veel energie door de ramen verloren gaat. Daarom zou je dat als eerste kunnen aanpakken.

Het vervangen van het glas
Wanneer je als eerste het glas wilt vervangen, kun je het beste eerst een aannemer de raamkozijnen laten controleren. Wanneer er geen rotte plekken in zitten, kun je de kozijnen gewoon nog gebruiken. Daarvoor zal de aannemer de sponningen uit moeten frezen, omdat dubbel glas dikker is dan enkel glas. Zijn er wel veel rotte plekken aanwezig, dan zal de aannemer eerst nieuwe kozijnen moeten maken. Daarvoor moet je wel weten wat voor glas je gaat gebruiken. Dat kun je in overleg doen met de glaszetter. Zodra je besloten hebt, welk glas je gaat laten plaatsen, kun je de dikte doorgeven aan de aannemer die rekening kan houden met de diepte van de sponningen. Het plaatsen van het glas gaat in overleg tussen de aannemer en de glaszetter.

De voordelen van het isolatieglas
Isolatieglas zorgt ervoor dat er minder warmte uitstraling naar buiten is. Tijdens de wintermaanden zal de kou van buiten niet naar binnen kunnen komen. Ook heeft dubbel glas het voordeel dat het geluidwerend is. Het wooncomfort zal door dubbel glas behoorlijk toenemen. Daarom kun je zeggen dat de voordelen groot zijn.

Dubbel glassoorten
HR-dubbelglas is de opvolger van het standaard dubbelglas. Het heeft aan binnenzijde een metaalcoating. Wordt niet veel meer gebruikt.
Bij HR+ dubbelglas wordt de coating toegepast met een argon gasvulling. Deze glassoort wordt veel gebruikt.
HR++ glas is de dubbelglassoort die het meest wordt gebruikt. Er wordt een verbeterde coating toegepast met een argon gasvulling.
HR+++ glas is drievoudig hoog rendement glas. Het bestaat uit drie glasbladen met twee spouwen. De twee buitenste ramen zijn aan de binnenzijde voorzien van de verbeterde hoog rendement coating. De spouwen zijn met een edelgas gevuld. Het glas is kostbaar en wordt niet vaak gebruikt.

Beslissing
Ga dus eerst voor jezelf na wat voor glas je wilt gebruiken. Doe dat in overleg met de aannemer en de glaszetter. Bespreek de voor- en nadelen. Neem pas daarna de juiste beslissing.

Reageren is niet mogelijk.